подно греење

Подно греење – конфор под нозете

 

Тие што ќе се одлучат при реновирање или изградба на новиот дом за "комбинирано решение", т.е. за комбинација од повеќе технички решенија кога е во прашање греењето на сопствениот дом, ќе направат вистински чекор кој во иднина ќе им донесе заштеда на пари. Подното греење е особено погодно за искористување на енергијата.

 

Тоа значи дека ќе се постигне пријатна клима во станбениот простор: подот благодарејќи на греењето ќе биде топол, а воздухот кој е поблиску до таванот постуден. Тоа значи дека:"Нозете секогаш ќе бидат на топло, а главата секогаш ќе биде трезвена". Топлиот воздух кој константно струи нагоре го засилува чуството на пријатност.

 

По правило подното греење финансиски гледано не е поскапо од конвенционалното греење. Полиетиленските цевки и инсталации на подното греење отпорни се на корозија, високи температури и притисоци, а претставуваат и еколошки прифатливо решение. Покрај ова, подното греење рамномерно и оптимално ја загрева подната површина.

 

 

 

Радијаторите кои на многу луѓе им бодат очи, кај ѕидното греење едноставно ги нема. Топлината се добива на вообичаен начин преку топлински котел или пумпа, но водата од централното podno греење на површината на подното

има едвај 85ºC, што е доволно за константно изедначена температура во просториите.

 

Температурата во просториите може да ја спуштиме за 18°C ако се користи подното греење наместо систем со радијатори. Ова е поради тоа што човекот температурата на воздухот од 18 дo 19°C ја осеќа за пријатна исто толку како во случај кога се користат радијатори кои произведуваат температура од 20 дo 22°C, а падот на температурата ги намалува трошоците за грење 15 до 30 %.

Saniter24 www.saniter24.com Copyright © 2014 -2017 All Rights Reserved